Ann-Sofie Forsmark - Bloggare på Runner's World | Runner's World

Ann-Sofie Forsmark


Vem: Forever young småbarnsmamma med spretig utbildning som både civilekonom (samt studier i miljöekonomi och miljöteknik), massör, revisor, löpcoach och hälso- o friskvårdskonsult. Efter 11 år i exil i England, Australien och Jämtland är jag en smått ofrivillig Sthlmsbo som letar sig bort från asfalten så fort det går.

Arbetar som hälsostrateg, driver ( i väldigt liten skala) en enskild firma där jag föreläser, tidigare har löpcoachat främst ultralöpare, kostcoachat samt instruerar på workshops och event. Driver podden Health for Wealth om strategiskt hälsoarbete. Därtill arrangerar jag årets GODaste lopp: Tjejmarathon 2016 en gång per år. Det är förstås inte full fart på alla bitar samtidigt utan det växlar under året.


Jag har mycket energi och det får jag genom att vara väldigt noga med att göra rätt saker, jobba smart, ha mycket ledig tid tillsammans med min familj och ta hand om sömn och återhämtning.
Vad jag skriver om: Ultralöpning. Terränglöpning. Bra mat. Yoga. Hälsa. Företagshälsa. Föräldralivet. Välgörenhet.

Motto: Work hard. Do good. Rest and play.

Utmaningar 2017: Under 2016 klarade jag mitt (enda!) prestationsmål inom löpningen; att springa 100 miles under 20 timmar. Inför 2017 vill jag springa med fokus på upplevelselopp men sätter inga specifika mål- om inte andan faller på!

Vill du kontakta mig angående föreläsningar, löpcoachning eller annat? Maila gärna!

10 saker jag älskar i min vardag

14 okt 2018

Nu är hösten igång och jag hade tänkt skriva det här inlägget i slutet av sommaren. Men så blev det icke. Och det var nog bra för listan jag tänkt skriva har blivit längre. Jag har insett att det är så mycket mer jag uppskattar i min vardag än vad jag spontant tänkte på.

Ibland kan det kanske kännas som att vardag är någon sorts transportsträcka "dit". Till helg. Till det man vill åt. Till semester.

Och eftersom livet trots allt mest är vardagar- sorry for being a spoiler och många, ibland försent, inser att det var de där "små" sakerna som var de bästa. Där det faktiskt fanns potential att njuta riktigt ordentligt, om vi bara hade uppmärksammat dem.

Ibland känner jag mig lite löjlig, när jag blir, typ, exalterad över att få komma hem och spela en nyfunnen låt på gitarren. Men så inser jag att det nog är bra att glädjas över de här "små" sakerna. Och se till att de får plats i det liv som verkligen inte borde kännas som det bara är vardagar med rutiner på rad. Här är tio saker som jag älskar i min vardag

1 Gå upp jättetidigt

Alltså lägga mig tidigt också. Ha hittat en rutin där jag vaknar runt 05.30 och kan starta dagen med kaffe, P1 på radion, något att läsa eller en stund ute i skogen innan barnen vaknar. Jag kan längta till att få vakna tidigt dagen efter när jag lägger mig.

2. Cykla "omvägar" till och från jobbet för att få uppleva hösten

Ta en sväng genom en park. Cykla genom Hagaparken till stan. I love it! Ger sånt mervärde och "tar" inte mycket extra tid

3. Ta på tofflor. Dricka te. Tända ljus.

Går att göra året runt men känns bara så rätt i oktober kontra maj! Spciellt en mörk helgkväll med DN eller någon bra tidning i soffan!

4. Laga mat

Testa nya recept. Dra igång bak samtidigt som matlagning. Göra goda vegetariska grytor. Ha på P1 i bakgrunden och ba go bananas i köket. Ha kul samtidigt som det blir bra mat- och matlådor.

5. Gå och lägga sig och läsa

Älskar vårt sovrum och att det är svalt, vetter mot skogen. Att bara ha det till just sovrum. En stor säng, sängbord, böcker lite växter. C'est tout. Älskar att gå och lägga mig och att det rummet är en fristad från vad som än händer i företaget eller annars.

6. Morgontass i Ursviksskogen //morgonrehab

Vi har skogen bakom huset. Jag tassar iväg på morgonen helt kravlöst och vaknar i huvudet efter att kroppen redan gjort det. Kan verkligen längta till att smita iväg där vid 05.40 och vara hemma 06.30 lagom till barnen vaknar. Ibland kör jag styrka då. Försöker undvika att vara på gymet som för mig är svårt att känna eufori över. Att få köra styrka i utegymet däremot- now we are talking!

7. Obokad förmiddag på kontoret

Älskar mitt kontor. Är deltid smack bang mitt i stan för smidigheten vid möten och uppdrag men det är lugnt och trevligt. P4 Stockholm på radion, 2 minuter till Hötorget, 30 min på cykeln hem. Kan sitta eller stå med min stora tekopp och få massor gjort samt äta matlåda. Något jag saknade när jag mest caféjobbade.

8. Telefonmöten utomhus

Försöker baka ihop dem när jag kan och går i min skog och pratar. Det kanske inte funkar för alla men kanske går det att gå i en park nära kontoret, eller ta ett walk-n-talk. Mina tankar rör sig friare när jag rör mig så de samtalen blir bättre än om jag sitter någonstans.

9. Yogastunden på mattan, morgon och kväll

Den är utrullad hela tiden, i en färg som nästan smälter in med parketten. Det är ingen tröskel att börja och avsluta dagen där, en liten stund, med det kroppen behöver. Så har jag gjort nu varenda kväll i snart 10 år. Innan dess hade jag mer storslagna ideer om hur jag skulle yoga- gärna på studio - men nu är det min kropp som bestämmer vad som behövs och jag tjafsar inte emot.

10.Att höra en låt, hitta ackorden och va helpepp på att få testa den på gitarren

Det är så roligt. Det är sk**samma hur det låter. Det är bara så härligt att spela och sjunga. Jag har svårt att prioritera in det så ofta som jag önskar att jag gjorde när jag väl sitter där och spelar. Men så roligt det är att ha hittat tillbaka till musik igen.

Små saker jag gör. Stora saker jag gör, och inte gör. Saker jag väljer att uppskatta istället för att bara göra varje dag. Det behöver inte vara så svårt. Skaffa perspektiv och ha prioriteringar klara för sig. Inte i varje stund. Men veta att jag prioriterar rätt saker. Vet att jag aldrig hinner allt. Vet att träffa en vän beats skicka en offert any day. Att njuta så av det vardagliga för det är varje dag som är livet.

Sköt om er och berätta gärna vad ni gör som ni verkligen uppskattar!

Älskar att jobba också.

Tips på en (lakto-ovo)vegetarisk matvecka #foodsforeverydaychamps

29 sep 2018

Vi recappar vad Foods for everyday champs står för:

* Gott * Enkelt att laga * Näringsrikt * Mindre disk * Tidseffektivt och- lägger vi till: KLIMATSMART!

Med klimatsmart menar jag klimatsmartare. Inte det absolut mest klimatsmarta kanske men en förflyttning. För jag tror att det ibland blir för stora kliv. Som att någon shamear knäckebröd för att det innehåller AGE (Advanced glycation end products). Och absolut. Men det kanske är lättare att hoppa över off-bake kanelbullar än att man ska få dåligt samvete för att man tar en knäckemacka. Kost är en gråzon. Vi kan inte sila mygg och svälja elefanter.

En person hos en av mina kunder ska testa vegetariskt en vecka. Heja dig P säger jag och lovade skriva ett inlägg med tips på hur en sån vecka kan se ut.

Att hitta på cirka 10 stycken vegetariska rätter är ju inget problem. Men enligt Foods for everyday champs ska det också vara smidigt att få till det. Kännas lite BAM över det hela. Här är ett förslag:

Måndag

Koka dubbla portioner ris (gärna basmati eller svart eller rött, tror de innehåller mindre arsenik- skölj noga hur som!), eller bovete, durrakorn, hirs eller quinoa.

Gör den enkla linsgrytan . Lägg till smulad fetaost eller keso om du känner att du behöver mer. Gör extra mycket och ta med som matlåda..

Tisdag

MORGON: Lägger du en hel påse med kikärter i vatten. Mycket vatten!

LUNCH: Linsgryta (godast dagen efter) med spenatblad, en morot, lite keso/fetaosttill om du behöver

MIDDAG: Ta resten av riset/quinoan/bovetet/durrakornen och laga en "risotto" där du fräser lök, paprika, zucchini, champinjoner, svarta bönor/kidneybönor, majs, broccoli..ja ni hajar. Fräs allt på låg värme, krydda med timjan, örtsalt, peppar och avsluta med att hyvla över lite parmesan eller om du inte tog fetaost igår- ta det idag! Gör en god sallad till. Behövs det så stek några ägg till. Medan detta pågår kokar du kikärterna. De sköter sig själva om du bara skummar av i början och ska koka cirka 45 minuter. Häll upp alla i en stor bunke och låt svalna, ställ i kylen sen.

Onsdag

LUNCH: .. rester från igår. Kanske kan du lägga till en avokado

MIDDAG: Kikärtsbiffar. Finns massa olika, jag brukar bara mixa dem med ägg och lite olika mjölsorter och kryddor, ibland salladsost också. Här är ett bra recept. Koka potatis till och koka dubbla portioner. Orkar du kan du göra ugnsrostade grönsaker till. Använd raps eller kokosolja att steka och baka i.

Torsdag

LUNCH: Rester från igår. Kanske lägger du biffarna mellan ett surdegsbröd och lägger till avokado eller någon god röra typ tzatsiki!

MIDDAG: Pankis förstås! Med potatisen mosad i, havremjölk, extra mycket ägg, kanske en riven morot, kardemumma och testa andra mjöler som havremjöl, dinkel, durra, bovete osv men ett med lite gluten i (dinkel, råg, korn) är godast så kanske ta lite sånt. Frysta bär som snabbt kokas upp är gott till och stora klickar med turkisk youghurt.  En god soppa till kan du göra genom att fräsa en lök, en vitlöksklyfta, en buljongtärning, och sen stjälpa i två burkar krossade tomater och tre morötter i halvtunna slantar som du sen kokar tills morötterna är mjuka. Då kan du stavmixa soppan och pressa i saften av en apelsin. Så gott! Potatis och broccolisoppa är också gott till.

Fredag

LUNCH: Rester från igår, kanske vill och kan du korta ned fredagslunchen för att kunna gå tidigare ändå!

MIDDAG: Veg-tacos! Lite soja eller quornfärs (ja det är halvfabrikat men det är EN måltid y'all!) Blanda med svarta bönor, som du mosar och faktiskt är det gott med solrosfrön också i detta "fräset", tillsammans med finhackad lök och tacokrydda. TIll det- vanliga tacotillbehör, kidneybönor kan man lägga till också.

Blanda kikärtor (Du torde ha ett gäng kvar) med rapsolja och tacokrydda och kör dem i ugnen på en plåt på 200 grader, skaka om regelbundet under typ 20 minuter- längre om du vill rosta dem hårdare så har du goda snacks utan palmolja o skräp.

Lördag- Söndag

LUNCH: Jag utgår från att ni kanske är på språng eller iallafall inte vill stå inne och laga mat en längre stund till lunch. De flesta matkedjor har färdiga frysta falaflar som är supergoda att steka. Till det kan man koka tex linspasta eller bönpasta eller quinoa och sånt där. Mosa avokado till, skär grönsaker.

Jag brukar också göra en paj på lördagsmorgonen som vi sen kan ta med ut. Jag gör pajdegen med ägg och lite kvarg, rapsolja, havremjölk och bra mjöl. Massor av ägg i fyllningen, lite grönsaker som ärtor, majs och så soltorkade tomater och hyvlar lite parmesan på. Brukar ha i lite som finns kvar efter veckans mat.

MIDDAG: Veggie burger night! Gör rödbetsburgare, röda linsburgare, stek haloumi,  googla på "cowgirl burger" och förmodligen kan rester från fredagens tacos passa som tillbehör. Till rödbetsburgare passar fetaoströra (blanda ett paket med kvarg för magert eller med creme fraice för fetare). Till andra bönburgare kan du mixa en burk med vita bönor med en stor näve soltorkade tomater och krydda med salt peppar och typ basilika. ÄR du ambitiös kan du baka egna hamburgerbröd på dinkelmjöl. Eller varför inte göra pizza på färdiga bottnar med massor av goda grejer på. Har du kikärter kvar kan du göra hummus på olika recept- googla, det finns flera sätt att göra på.

Pad thai med tofu är en annan supergod rätt. Med hackade jordnötter och koriander på...mmm..

Tänker att man kan googla festliga vegetariska recept och testa- någon kanske vill lägga lite extra tid. En annan vill bara äta gott men att det ska gå fort.

Till snacks på helger kan jag varmt rekommendera att göra bärpaj, äppelpaj, dadelbollar, popcorn osv.

Jag hoppas du fick med dig några tips och om du själv har några- dela gärna i kommentarsfältet! Smaklig spis!

Mindre jobb, mer tid, mer hälsa, mer hållbarhet

26 sep 2018

Det har sagts att den heltidsnorm som bygger på 40 timmars arbetsvecka, den är anpassad för ett arbete som utförs mer fysiskt än mentalt. Fordfabrikerna införde åtta timmar i slutet på 1800-talet, vilket faktiskt var en förkortning av mångas arbetstid och vips blev det en norm med 8 timmar vila, 8 timmar fritid och 8 timmar jobb. Men inte såna jobb vi har idag. Om våra hjärnor skulle styra skulle inte åtta timmars arbetsdag vara en bra idé. Snarare fem, om man ser till tid då man ska använda sin frontallob och vara kreativ, lyhörd, problemlösande och så vidare. (Googla på "ultradian rhytm" om du vill läsa mer!).

Givet att vi ska sova cirka åtta timmar blir det också väldigt lite tid kvar, åtta timmar förstås, att vara ledig och göra allt det där man vill utöver att arbeta och sova.

Jag möter så många som upplever att de inte hinner. Men tänk om tiden fanns, om vi bara stuvade om litegrann, tog bort en del och lade till sånt som gav både hälsa och hållbarhet? Här är några tankar om det.

Tid som bytes mot pengar

Det finns exempel där företag erbjudit hela lönen men med kortare arbetstid. Det är förstås ett guldläge men det lättaste kanske är att få igenom att faktiskt gå ned i tid. Jobbar man heltid, kunna gå ned till säg 80%. Då pratas det ofta om att gå miste om pensionsavsättningar och så vidare men det är ju för att vi har en norm om att 100 % lön är det som allt ska jämföras med. Jag får ju mer tid nu. Nu när jag definitivt vet att livet finns. Klart man inte ska strunta i framtiden men kanske tid nu kan kännas mer värt än lite mer pengar sen?

Givet att jag faktiskt kan plocka bort 20 % av mina åtaganden, min tjänst, min tid på jobbet och min tid jag kanske lägger på jobbet utanför jobbet så har jag alltså fått loss åtta timmar till fritid.

I många roller upplever man att det finns tid att spara och ändå få jobbet gjort. Det går att arbeta mer effektivt och just med hänsyn till hjärnan få gjort samma saker på färre timmar. I de fallen torde man ju få behålla sin 100%-iga lön men det är ett annat spår. Nu utgår vi ifrån att vi går ned till 80% av vår tjänst. I många kontaktyrken hade det varit toppen om alla vårdbiträden, pedagoger och så vidare kunde få 6-timmars arbetsdag med full lön som norm också. Anställa en person till på fem personer och ha backup vid sjukdom och VAB och det skulle ändå kunna vara lönsamt på många håll men det är sånt där jag jobbar med att påvisa i mitt företag och vi släpper det också. Åter till att jobba 80 %!

Jag har alltså fått loss åtta timmar till i veckan. Jobbar i snitt sex timmar per dag. Vad kan jag använda de här timmarna till?

Hälsa och hållbarhet som är gratis

Det jag hör ofta är att man inte hinner umgås med vänner ("tiden bara går, man hinner ju inte, det är ju så mycket hela tiden, vi borde ses"). Inte har tid med barnen ("Det blir bara hämta, laga mat, lite tv och natta"). Man hinner inte motionera till och från jobbet för det tar för lång tid. Man hinner inte laga mat från grunden. Hinner inte göra ärenden utan får hitta snabba enkla lösningar som ofta blir dyrare än om vi hade tid att tänka ett varv till.

Här är exempel på några saker man får loss tid till. Som skapar rikedom på ett helt annat sätt:

1) Motion till och från jobbet, kanske bara delar, kanske hela vägen. På så vis kan man skippa träningen och den ingår i transporten till och från jobbet. Kanske spar du inte in ditt pendlarkort, kanske måste du ta bilen en bit ändå men kanske bor du i Stockholm och kan duscha på jobbet och spar in ditt SL-kort på 890 kr. Kan varmt rekommendera att lyssna på poddar (i ett öra) medan du transporterar dig.

2) Umgänge med vänner och familj. Kanske jogga tillsammans, kanske promenerar du och pratar i telefon med en vän som inte bor i närheten. Kanske ses ni och käkar middag ihop.

3) Laga mer mat. Förbereda goda matlådor samtidigt som man lagar middag. Kanske vegetariska, som jag ofta hör att folk vill äta mer av men inte riktigt hinner med att rodda. Många känner att det går pengar till mat som man köper ute på en stojig lunchrestaurang. Som man inte vet var den kommer ifrån. Känslan av att äta sin egen mat. Kanske också ta en kortare lunchrast eftersom man jobbar färre timmar. Spara säkert 70 kronor varje dag på att äta en medhavd låda som kostar runt 30 kronor eller mindre istället för att lägga ut massor på något man kanske i bästa fall uppskattar massor men i många fall kanske upplever är att slösa pengar.

4) Kanske hinner man också handla second hand. Det brukar ta lite mer tid än att klicka hem saker snabbt. Köpa saker snabbt. Man hinner kanske till och med laga saker. Och åt andra hållet- hinner lägga ut saker på nätet.

5) Kanske hinner man varva ned, utan att betala någon för det. Köra något avslappningsprogram från Youtube (tips: Yoga with Adriane). Man hinner kanske ta den där stunden på soffan med boken. Gå ut i skogen. Bara strosa. Så kan man spara in att tokjobba för att sen behöva flyga över hela världen för att intensivåterhämta sig. Sparar in kanske en hel månadslön på att skippa den resan och hinna ta tåget inrikes till våra vackra lugna fjäll.

6) Ta upp den där hobbyn man saknar men aldrig kan ta sig tiden till. Sjunga, spela, dreja, gå i bokcirkel. Gå på konsert, föreläsningar, seminarier. You name it!

7) Sover den där extra halvtimmen man vet att man skulle behöva. (De flesta behöver lägga sig tidigare!)

8) Engagera sig ideellt. Något som man vet både empiriskt och enligt forskning att människor mår bra av. Vara mentor. Läxhjälp. God man. Hjälpa till i en idrottsförening. Stötta i någon löpgrupp för nyanlända, handikappade och så vidare.

Jag tror mycket på detta, lite partisk, men har förstås både läst forskning men även sett empiriskt hur det funkar och framförallt- för egen del märka hur det hjälper. Jag tycker jag får lika mycket gjort jobbmässigt, men hinner med mer av annat som skapar värde på fritiden, med större lugn och välmående.

Rikare. På många sätt. Fundera lite på hur du känner runt din tid. Känns den värdefull? Jobbar du mer än du önskar? Vad kan du göra åt det? Hur kan du börja en förändring till det du vill ha mer av?

Eller hur tänker du?

Tre löparfrågor utan raka svar

15 sep 2018

Nu jag jag snart löpcoachat i TVÅ DECENNIER! Ja inte varje dag och inte ens varje månad men sen mars 2000  då jag tränade ett gäng nybörjare (inkl mig själv) att klara Reading Half Marathon. Sen dess har det blivit både det ena och det andra och det här med att vetandet är som en boll som ju större den blir får större yta mot det man inte vet- det tänker jag på både vad det gäller löpning och livet i stort.

Jag har nog fått alla frågor man kan få om löpning under de här åren. Och jag tror att jag svarar mer och mer flummigt allteftersom åren går trots att jag samlar på mig mer och mer erfarenhet. Det är så mycket som inte går att svara rakt på utan som bara varje löpare själv kan reda ut. Men hela sport- klädes- utrustnings- energiindustrin tjänar inte så mycket på om vi känner oss 1) säkra på vad vi behöver för vårt högst unika sätt att röra oss 2) inser att vi inte behöver så mycket. Och så gillar vi att fråga varandra och få svar och många vill tala om för andra hur de gör, i all välmening men det går sällan att copy-paste vare sig upplägg, utrustning eller energi.

Vi är unika.

Vi ser helt unika ut vilket gör att en så repetitiv rörelse som löpning kommer påverka oss helt unikt.

Vi har en unik matsmältning.

Vi har unika upplevelser och stressnivåer.

Vi har helt unika fötter.

Vi kan be om råd, vi kan höra om erfarenheter, vi kan bolla, vi kan vara lika men vi är helt unika. Och vi kan så mycket mer om vår egen kropp än vi ofta tror. Här är tre frågor ingen utom du själv kan svara på.

1. Sitter den där löparskon bra?

Kanske den vanligaste. Man ber om tips på skor men en sko som sitter som en smäck på mig och funkar bra kan vara katastrof för dig. Jag kanske är van vid nolldropp och ingen dämpning. Du har kört med dropp och väl uppbyggda skor. Allt beror på. Det man kan fråga om är förstås om de är smala/breda, små/stora i storlekarna. Om sulan är bra- det är en riktigt bra fråga som är mycket relevant framförallt i terräng. Man kan resonera och bolla skomodeller men det är stört omöjligt att säga till någon att "det här är en bra sko för dig". Den mesta forskningen visar att man ska gå på om skon är skön på just ens egen fot.

2. Ska du springa snabbt?

De allra flesta svarar "nej". Kutym liksom. Och vad är snabb? Som Usain Bolt? Som Jonas Buud? De allra flesta svarar att "nejdå" och det blir ofta svaret om man frågar om de är snabba. Nästan ingen säger att de är snabba för 1) vi är JanteSverige och 2) Man vill ofta bli snabbare så man jämför sig med de som är de och tycker att man själv inte är det. Och så ger det ett litet break just då om man inte skulle hänga med eller, om det är loppdags, springa på den där tiden man tänkt. Vad än folk svarar på frågan om det ska springas snabbt eller om de är snabba- finns det inget rakt svar.

3. Kan jag äta det här under långpass?

Ok! Här har jag ju skrivit massor med "svar" om det själv men det går heller inte att säga. För en del funkar grädde. För andra funkar bara sportdryck som smakar tapetklister. Man måste testa sig fram. Man kan med fördel sträva efter att tåla mycket och definitivt testa mycket och folk kan ge anekdoter om att ditten och datten lett till att magen rasat eller mått jättebra och båda eller inget kan bli sant för dig. Men något som funkar jättebra för någon annan kan bli katastrof för dig. Testa. Testa. Testa.

Med detta sagt- vi kan bolla massor av klokheter med varandra men att ta en annans löparsanningar för sina- går inte. Vi kan inspireras och avskräckas av varandra men både det vi gör, det vi äter och det vi klär på oss blir en helt unik ny sanning för oss. Bygg din inre kunskapsbank av vad som funkar för dig. Troligtvis är det färre grejer och en enklare ansats till löpningen än vad många andra låter påskina. That's what I call bohemian running!

Spring din egen väg!

Ready to run- mer än att snöra skorna

9 sep 2018

Hej rehab igen! Hej hej hopp. Det gick så bra tänkte jag men under ytan började min nervproblematik komma tillbaka. Något i vänstersidan funkar inte och bästa Elin konstaterade vid en kik på min rumpa igår att "typ halva vänster skinka är borta". Ja då är det inte så konstigt att det suras när jag springer goddamit. Men nu vet jag vad jag ska göra och jag får ladda om. Var anmäld till 80 km i Västerås i slutet av september men nu blir det inget sånt. Bara rehab.

So.

Det var inte det som det här inlägget skulle handla om utan en stilla (nåja) tanke runt just det här att vi oftast kanske bara springer en timme per dygn och det förstås är jättemycket som spelar roll som sker när vi inte springer. Förr i tiden var vi kanske mer redo att springa. Vi var i rörelse mest hela tiden så att gå från det läget till att springa var inte så stor förändring. Dessutom sov vi mer och kanske bättre också.Och vi har kanske inte så mycket tid utöver den där stunden vi faktiskt springer att lägga på löpningen men det finns flera saker vi kan göra, och en del vi kanske ändå gör, som stöttar att vara redo för att springa.

Här är några saker att tänka på:

Sömnen

Ja den kommer jag alltid dragandes med. Men att ha sovit ordentligt förbättrar din förmåga att motivera dig. Det minskar risken att bli förkyld när du tar i hårt. Det gör också att du får bättre reaktionsförmåga och minskar alltså risken för skador. Att ha sovit ordenligt är det absolut viktigaste du kan göra för att vara redo att springa. Så är det bara. Ta hand om sömnen!

Smörjda gångjärn

Kanske har du varit på kontoret och varit stilla hela dagen. Suttit med böjda ben, haft skor på dig, kanske klackskor!? Varit lite framåtlutad, framåtroterad. Att sen bara sticka ut och springa när det varit den rådande positionen flera timmar, ja då är kanske kroppen inte redo. Över tid kan du bli kort i höftböjarna, kort i vaderna, ha fötter som inte vet vad det är att möta underlag och en bröstrygg som hänger framåt.

Visst kan man värma upp. Men ska man säg springa på kvällen så kan det vara en ide att kanske vara lite barfota under dagen, rulla fotleder, sträcka ut höftböjarna och bröstryggen. Helt enkelt göra lite mikrouppvärmning då och då för att vara lite prepp på vad som komma skall. Enkla korta sekvenser.

Rätt käk och vätska

Verkligen inget knepigt. Men ska du springa hårt behöver du ha ätit kolhydrater för att ha tillgång till din bästa växellåda. Så är det bara. Ska du över huvud taget anstränga dig kan det var skönt att inte känna dig svimfärdig medelst. Att ha lagom med vätska i kroppen och lagom med käk helt enkelt. För det man ska göra.

Energi till det som för dig framåt

Benen? Nej jag menar hjärnan faktiskt. Om du bara ska ut och njutkuta så kräver inte det kanske så mycket mentalt grit. Men om du tänker utmana dig hårt, smaka mjölksyra i öronen, ja då är faktiskt din hjärnkapacitet en faktor att ta hänsyn till. Har du haft en tuff dag på jobbet och fattat massa beslut så kanske hjärnan är trött och då finns det inte lika mycket kraft att pusha sig till vad det nu är man ska försöka göra. Inget att straffa sig för. Bara inse att de dagarna får man kanske ta det lite eller helt lugnare. För jobbet kommer ju före ett intervallpass.

Rätt grejer

Här finns det mycket pengar att tjäna på att få dig att tro att du behöver både det ena och det andra. Och efter ett tag kanske du behöver det ena och det andra för att du vant dig vid det. Men det bästa och enklaste är ju att inte behöva så mycket. Att typ kunna springa i vilka kläder som helst. Utan en laddad klocka, utan speciella strumpor och grejer. Bomull går alldeles fantastiskt bra oavsett vad ett stort klädmärke påstår. Jag har sprungit till och från i 20 år nu. Sprungit till och från jobbet. I plus 30 och i minus 15 grader. 16 mil och allt därunder. Om det är något jag vill skicka med så är det att det spelar väldigt lite roll vad du har på dig under ett pass på runt en timme bara det inte skaver. Fötterna mår bra av att vänja sig vid att få jobba. De älskar att jobba, de är skapta för det. Bygg in en vana att ha skor som låter fötterna jobba som de är.  Är du tjej behöver du troligtvis en bh av något slag men utöver det torde inte något vara ett måste. Så vad gäller kläder och grejer tror jag man kan förenkla mycket om man kan känna sig ready to run med så få grejer som möjligt.

På bilden kände jag mig springfärdig. I Åre i helgen. Move placidly out there!

Ladda fler